

ساخت سوله
در این مقاله قصد داریم به شرح کلیات طراحی و ساخت سوله بپردازیم , سوله ها را می توان پرکاربردترین و بهترین نوع سازه های فلزی معرفی کرد .
سوله ها از قطعات و ورقه های فولاد ساخته می شوند همین هم روی قیمت آن ها تاثیر گذاشته و سازه ها را گران تر کرده است . در سال های اخیر به دلیل پیشرفت هایی که در حوزه ی طراحی و ساخت سازه های فلزی رخ داده است , ساخت سوله ها به عملیاتی پیچیده و در عین حال مهم تبدیل شده است . با استفاده از این علوم و تکنولوژی حجم زیادی از فولاد مصرفی در این نوع سازه ها کاهش یافته و به این ترتیب قیمت و وزن آن ها به حداقل رسیده است .
برای ساخت سوله ای باکیفیت و مستحکم رعایت نکاتی الزامی است , در ادامه به شرح استانداردهای سوله سازی اشاره می کنیم .
ساخت سوله
ساخت سوله به عنوان یک سازه ی مهم مستلزم رعایت یکسری استانداردهاست ,
- سوله ها بایستی از متریالی باکیفیت و مرغوب ساخته شوند .
- رعایت ابعاد استاندارد در سوله ها ضروری است ( طول استاندارد سوله حدود ۶ متر است )
- شیب و زوایای سوله استاندارد به صورت استاندارد در حدود ۲۰ درصد باشد .
- دهانه های استاندارد سوله ۳۰ الی ۶۰ متر است ( به نوع کاربری سوله بستگی دارد )
طراحی سوله
نرم افزار های مخصوصی برای طراحی سوله به کار گرفته می شود , طراحی و ساخت سوله ها به دلیل نوع ساختار منحصربه فردشان دارای پیچیدگی ها و ضوابطی است که تماما زیر نظر مهندسین کارآزموده و باتجربه صورت می گیرد .
طراحی سوله در داخل کارخانه و توسط نرم افزارهایی چون sap 2000 , etabs و safe صورت می گیرد . طراحان با بهره گیری از این نوع نرم افزارها و هم چنین دانش فنی خود بهترین و باکیفیت ترین نوع سوله ها را طراحی می کنند طرح ها در قالب یک نقشه پیاده سازی شده و در اختیار مهندس پروژه قرار داده می شود , نقشه ها از نظر امنیت و استحکام و سایر موارد از لحاظ کیفی کنترل می شوند .
مواردی چون شرایط آب و هوایی منطقه و بار برف و باران و .. در نوع طراحی سازه نقشی اساسی دارد و طرح ها کاملا بر اساس همین استاندارد ها تهیه می شوند .
یکی از مهم ترین فاکتور ها و عوامل تاثیر گذار در طراحی و ساخت سوله ها , تجهیزات موجود است . ماشین آلات و نرم افزارهای ساخت و طراحی سوله بایستی به روز و پیشرفته باشند چرا که تاثیر مستقیمی در کیفیت و استحکام سازه ها خواهد داشت .
بدنه سوله
عملیات ساخت پس از طراحی سوله صورت می گیرد آن هم در محیط کارخانه , پوشش بدنه سوله به عنوان مهم ترین قسمت سازه بسیار اهمیت دارد و از همین رو بایستی دارای ویژگی های زیر باشد :
- پوشش ظاهری زیبا به سازه بدهد .
- در مدت زمان کوتاهی نصب و اجرا شود .
- امکان تعویض و بازیافت قطعات وجود داشته باشد .
- به استحکام و مقاومت سوله کمک کند .
- لازم به صرف هزینه ی زیادی نباشد .
- در مقابل گرما و سرما عایق باشد .
سقف سوله
استحکام سقف سوله , سازه را از عواملی چون باران , برف , باد و .. درامان نگه می دارد . پوشش این قسمت از سوله نیز اهمیت دارد , متریالی که در ساخت سوله ها به کار برده می شود به قرار زیر است :
- ساندویچ پانل های سقفی
- پلی کربنات ها
- ایرانیت ها
- ورق های گالوانیزه
- فایبر گلاس ها
قیمت سوله
سوله ها در انواع متنوعی تولید می شوند از این رو دارای قیمت های متفاوتی هم هستند , پارامترها و المان های زیادی در تعیین قیمت های سوله تاثیر گذار است با شناسایی دقیق آن ها می توان تا حد زیادی هزینه ی تمام شده را کاهش داد .
مهم ترین فاکتور نوع سوله است , سوله ها در سه نوع خرپایی , تیر ورقی و یو بی ام ساخته می شوند . سوله های خرپایی ارزان ترین و سبک ترین نوع سوله ها هستند .
محل نصب و احداث سوله هم در این مورد بی تاثیر نیست , برخی مناطق به دلیل زلزله خیز بودن یا سایر شرایط جوی نیاز به فونداسیون بندی قوی تر و طبعا هزینه ی بیش تری دارند .
بهترین سوله
بهترین نوع سوله ها را می توان سوله های خرپایی عنوان کرد , این سوله ها به دلیل ساختاری که دارند دارای مزیت های بیشماری اند .
عدم توجه کافی به نکات ساخت و طراحی سوله ها هزینه های زیادی را به سازنده تحمیل می کند به علاوه اینکه سازه از کیفیت و استحکام مناسبی هم برخوردار نخواهد بود .
ارتفاع سوله
سوله ها به دلیل کاربری های متفاوتی که دارند در ابعاد و ارتفاعات متفاوتی تولید می شوند , از دیگر موارد تاثیر گذار در ارتفاع سوله می توان به فضای در اختیار اشاره کرد . سوله باید به گونه ای باشد که فضای زیادی اشغال نکند و در عین حال کاربردی باشد .
اندازه ی ماشین آلات موجود در کارخانه هم می توانند میزان ارتفاع را تعیین کنند , البته این خواست و نظر مشتری است که تعیین می کند سوله دارای چه ابعاد و اندازه ای باشد .
در ساخت سوله بایستی از متریال باکیفیت و درجه یک استفاده شود تا از بروز حوادث ناگوار بعد از ساخت جلوگیری شود , میزان ابعاد دهانه های سوله نیز در کاربری آن تاثیر مستقیم دارد و نوع جوش ها و اتصالات باید به گونه ای باشد که سازه از امنیت و استحکام مناسبی برخوردار باشد .
سازه فلزی سوله
عملیات کلی ساخت سوله ها از قرار زیر است :
- طراحی سوله
- اجرای فونداسیون
- کف سازی
- ساخت سوله
- رنگ آمیزی سوله
- نصب اسکلت
- پوشش بدنه و سقف
- دیوارچینی
- نصب درب و پنجره
برای اینکه سقف سازه به طور کامل پوشش داده شود می توان از ساندویچ پنل ها استفاده کرد , سازه های فلزی سوله که همان پرلین ها , پایه ها , فریم ها , بادبند ها و اتصالات کامل و تیرهای کرین هستند نیز به جهت ساخت سوله اهمیت دارند , نوع آن ها و نحوه اتصالشان از اهمیت زیادی برخوردار است .
سوله سازی
در گذشته عمدتا از ساختمان های بتنی و فلزی برای کاربری های متفاوتی استفاده می شد , این نوع ساختمان ها نیاز به صرف هزینه و زمان زیادی داشتند از این رو امروزه با ساخت انواع سوله های ارزان قیمت استفاده از روش های پیشین منسوخ شده است .
سوله ها با علم و تکنولوژی روز سوله سازی و سازه های فلزی عجین شده اند ودر مدت زمان کوتاهی هم آماده ی بهره برداری و نصب می باشند . از دیگر قابلیت های سوله ها می توان به ابعاد دهانه آن ها اشاره کرد , سوله ها با دهانه های بزرگ یا خیلی بزرگ ساخته می شوند .
طراحی سوله
دقت در طراحی سازه ها فلزی بسیار مهم است , طراح و مهندس مربوطه علاوه بر دانش کافی باید دقت بالایی در این مورد به خرج دهد و سازه را به بهترین نحو ممکن طراحی کند .
نوع طراحی سوله در قیمت ان تاثیر زیادی دارد از این رو مرحله و گامی مهم در ساخت سازه های فلزی به شمار می رود .
سوله سازی
ساخت سوله ها شامل نصب ورق های فولاد , سوراخکاری , برشکاری , پوشش سوله , دیوار چینی و کف سازی است که در هر کدام رعایت یکسری نکات الزامی است .
ورق های فولاد نقش مهمی در استحکام و همچنین قیمت سوله ها دارد , امروزه با کاهش حجم این ورق ها هزینه ها تا حد زیادی کاهش یافته اما در مقابل استحکام افزایش می یابد .
سوراخکاری و برش کاری هم یک مرحله ی دیگر از ساخت سوله هاست که در آن ورق ها به اندازه مورد نظر برش داده می شوند و جوشکاری ها هم بر اساس نقشه صورت می گیرد .
منظور از پوشش سوله , پوشش سقف سوله و دیواره هاست که بدین منظور از انواع ساندویچ پنل ها , پشم شیشه , ورق های آلومینیومی و.. استفاده می شود .
از آجر و یا ساندویچ پنل ها برای دیوار چینی سوله استفاده می شود , مرحله ی مهمی در ساخت سوله به شمار می رود و تاثیر زیادی در استحکام سازه خواهد داشت .
کف سازی سوله به دلیل استفاده از ماشین آلات و ابزارآلات سنگین در سازه بایستی مستحکم و مقاوم باشد .